Широко отразените ликвидни проблеми на гигантския китайски предприемач в областта на недвижимите

...
Широко отразените ликвидни проблеми на гигантския китайски предприемач в областта на недвижимите
Коментари Харесай

Независимо от Евъргранд, никой не скъсява юана

Широко отразените ликвидни проблеми на гигантския китайски бизнесмен в региона на недвижимите парцели " Чайна Евъргранд груп "  разлюля международните пазари, само че анализаторите са уверени, че националната валута на страната ще премине сполучливо през тестването.

Досега съвсем няма рекомендации за продажба на юана. И даже в средите на отрицателно настроените анализатори малко на брой са подготвени да залагат непосредствено против него поради раздуващите се търговски остатъци на азиатския исполин и евентуалните интервенции на Народната банка на Китай при положение на банкрут на " Евъргранд ".  

За специалисти от " Джей Пи Моргън Чейз ", епизодът " Евъргранд " по-скоро " ще е кратковременен негатив за валутната търговия на юана, а не основател на дълготрайна уязвимост на паричната единица ".

Тези предвиждания сякаш опонират на пазарната вътрешен глас и даже на логиката. Задълженията на " Евъргранд " са над 300 милиарда щ. $, което е еквивалентно на малко над 2% от Брутният вътрешен продукт на Китай, да не приказваме за евентуалното отражение върху доставчиците от локалните пазари и индустриални браншове. Въпреки това, откакто офшорният юан загуби 0.9% от пазарната си оценка през четирите дни преди компанията да пропусне крайния период за първите си лихвени заплащания, от този момент той е възстановил изгубеното, а размера на размаха на съмненията му се е върнала на нивата от началото на септември.   

Една от главните аргументи за възобновената непоклатимост на китайската валута е Народната банка на страната, която ще се намеси неотложно при всяко ненадейно обезценяване на юана, считат анализатори на " Моргън Стенли ".

Те предлагат дълги позиции в китайската валута против къси в евро и тайвански $. През третото тримесечие единната европейска парична единица е изгубила 1.8% от оценката си по отношение на юана, а тайванският $ е поскъпнал с към 0.4 %.   

В изгода на юана работи и освобождението на старшия управител на Huawei Technologies на 25 септември, както и възобновените очаквания за понижаване на комерсиалното напрежение сред Пекин и Вашингтон. Експертите на " Джей Пи Моргън Чейз " предлагат варианти за евентуално преразглеждане на американските мита за избрани китайски артикули. Въпреки че датата и резултатът от сходни митнически промени са много несигурни, изчакването на вести оказва позитивен резултат, даже те да не се осъществят.  

Все отново, вложителите би трябвало да пипат доста деликатно, тъй като не може да се изключи влощаване на обстановката с " Евъргранд ", предизвестяват анализатори на " Стандард чартърд ".

В този случай може да се чака непретенциозно поевтиняване на юана, което би се подсилило от поскъпващия $, от увеличеното чувството за риск и от продажбите на китайски активи от задгранични купувачи. 

Валутният пълководец на " Уелс Фарго " - Ерик Нелсън - пък предвижда, че без значение дали " Евъргранд " успее или пропусне да погаси отговорностите си на падеж, юанът ще падне до най-ниските си котировки от ноември 2020-а през октомври под натиска на отлива на капитали и на по-бавния стопански напредък. Въпреки това Нелсън избира къси позиции във валутната двойка австралийски/канадски $, а не непосредствено залагане против юана.  

Други стратези считат, че растящата рентабилност на американските държавни облигации са доста по-голяма опасност за китайската валута от " Евъргранд ". Експерти на " Ай Ен Джи " чакат едва обезценяване на юана до края на годината откакто Федералният резерв започне да изтегля паричните тласъци. Според " Си Си Би интърнешънъл сикюритис " въздействието на " Евъргранд " върху националната валута ще е " съвем малко ", само че поскъпващият $ може да окаже низходящ напън върху юана.  

Дходността на базовия десетгодишен американски дълг завърши комерсиалната си ссия на 29 септември с котировка 1.53%, стеснявайки маржа с авналогичните по срочност китайски облигации до най-ниската стойност от февруари 2020-а. По това време китайската валута бе доста по-слаба по отношение на зелените пари в сравнение с е сега и се търгуваше наоколо до 7 юана за един щ. $. В обедната търговия на 30 септември съотношението беше 6.4645 юана за един $. 

За болшинството анализатори комерсиалният остатък на Китай, който се е нараснал с над 50% годишно от началото на пандемията, ще помогне на националната валута да премине през рецесията. Експерти на организация " Блумбърг " показват, че " до момента в който пандемията и световният снабдителен конвулсия продължат да пречат на икономическото възобновяване, китайският търговски остатък ще държи юана безценен ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР